Meditacija ni nekaj, kar počneš

Na eni od mojih delavnic me je eden od udeležencev vprašal, kaj sploh je meditacija in koliko časa na dan naj človek meditira.

Moj odgovor je bil: “Meditacija ni nekaj, kar se počne. Je nasprotje tega. Meditacija je to, da nekaj nehaš početi.”

Kaj pomeni beseda meditacija?

Sanskrtska beseda “bhavana” bi se lahko prevedla kot: povzročanje obstoja. V tem trenutku obstajate. In vi se tega zavedate. Ste prebujeni v trenutku. Ste v polni pozornosti. Lahko se sprehajate, recitirate mantre, delate jogo, poslušate glasbo, jeste, pijete, pospravljate hišo, se tuširate, bobnate, izvajate obred… Vse, kar vas prebudi v temu trenutku (zdaj), se imenuje »bhavana«. Ali po naše – meditacija.

Angleška beseda meditacija izhaja iz grške besede “meditatio”, kar pomeni “razmišljanje o nečem”. Nihče te ne more ničesar naučiti, niti samega sebe ne moreš nič naučiti, če tega, česar se učiš ne »meditiraš« v svoje bitje. Meditacija je negovanje globokega spoznanja resničnosti.

V budizmu učijo samatho (koncentracija na en sam predmet, in izogibanje preskakovanje ene misli na drugo, umiritev uma) in vipassano (dobiti vpogled v določeno naravo realnosti iz notranjih izkušenj). Danes uporabljamo besedo »čuječnost«, kar bi bilo nekaj podobnega tej budistični meditaciji.

V »šamanskih« praksah praktikant preide v trans stanje z uporabo določenega ritma, plesa … ki ga pripelje v določenje stanje zavesti, ki mu lahko da možnost vpogleda, zdravljenja, prebujenje, transformacijo … In lahko bi to imenovali tudi “šamanska meditacija”.

Določeni načini dihanja vas prebudijo in očistijo vaš um. Po napornem dnevu potrebujete le 5 minut 100-odstotne predanosti dihalni vaji, da se ponovno uskladite s svojim višjim jazom.

Osebno izvajam sedečo meditacijo takoj po tem, ko se zbudim, da prejmem vpogled in predvidim, kakšen bo moj dan. Nato nekajkrat na dan potrebujem čas zase, da negujem svojo usklajenost s svojim višjim jazom. Povezovanje s svojim Majhnim prostorom srca pa postopoma postane del samega sebe.

Na kratko, meditirajte kadarkoli in kjer koli. Bodi Buda, »buden«, prebujen, kadarkoli, kjerkoli, ozavesti se v tem trenutku in prepusti del sebe Bogu ali Velikemu Duhu.

Meditacija torej ni toliko nekaj, kar počneš. Je stanje biti prebujen v temu trenutku. Se vam je kdaj zgodilo, da ste meditirali 15 minut, dejansko pa je minilo 60 minut? Če se vam je to zgodilo, ste bili v globoki meditaciji in vaši možgani so bili v Schumanovem Theta stanju med 7-8 Hz. In če ste si meditacijo tudi zapomnili, pomeni, da ste imeli dovolj Alpha valov, ki so most med podzavestjo in običajno zavestjo. A več o tem v kakšnem bodočem članku.
🙏
Hvala, ker ste prebrali ta članek. 🙂

LOVE,
Lu Ka

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI