Zima je čas umirjanja, tišine in notranje prenove

Opazujem listje v naravi, ko pozimi visi resignirano visi na tankih vejah, kako se popolnoma preda svojemu navideznemu propadu. Kdor še ni videl drevesa, ki v pomladi zacveti, bi si mislil, da je drevo bolno oz. da je celo umrlo. Pa vendar, spomladi smo lahko priča kako drevo požene nove liste in se reinkarnira nazaj v življenje.

Drevo se ne boji spustiti svojih listov, ne boji se ukloniti teži snega, saj ve, da zdaj lahko v miru počiva in se preda. Zdi se mi, kot da se duša drevesa nežno potegne skozi korenine navzdol globoko v zemljo in tam najde svoj mir. Tam se regenerira in »download-a« modrosti, ki jih potrebuje v novi sezoni.

Kaj pa človek?

»Zahodni« človek se že dolgo več ne pojmuje kot del narave oz. se dviguje celo nad njo. Seveda zima ne predstavlja počitka zanj. Še huje, za mnogo ljudi v podjetjih in javnih ustanovah, za umetnike, itd. je december najbolj delovni mesec leta.

Zato si je nujno vzeti čas za umirjanje, poglabljanje v tišino in v temo. Kaj lahko naredim? Delim par predlogov za zimske čase, preden nas preseneti pomlad:

  1. POJDI NA SPREHOD V GOZD. Ko hodiš po gozdu se ustavi na točki, kjer ti je lepo. Opazuj drevesne krošnje, kako se zibljejo v vetru. Prisluhni tišini, ki vlada v gozdu oz. ptičkom , ki morebiti prekinejo tihožitje. Položi svoje dlani in prisloni čelo na drevo ter začuti energijo drevesa, s katerim se povezuješ. Opazuj kaj se ti dogaja. Hodi zelo počasi v zen hoji, kot da si v počasnem posnetku. Če je pod tvojimi nogami sneg, prisluhni škripanjem snega pod teboj. Imej pozornost na telesu in preverjaj, če se pojavi impulz, da bi pospešil. Vrni se nazaj v počasnost.
  2. MEDITIRAJ V TEMI. Zapri vsa vrata, pogasni luči in prepreči vsem virom svetlobe, da bi vstopili v prostor (tj spusti rolete in zagrni senčila). V prostoru mora biti čista tema. Udobno se namesti na stol ali v lotus položaj. Zapri oči in nekaj trenutkov samo sedi v tišini. Potem odpri oči, tako da je tvoj pogled usmerjen v čisto temo brez kančka svetlobe. Na tak način vztrajaj 15 min, lahko tudi več. Na koncu se uleži in se na svoj način poveži z materjo Zemljo. Ta del lahko tudi preskočiš, če želiš.
  3. NAREDI SI VROČO KOPEL. Če imaš doma banjo si naredi negovalno vročo kopel. Prižgi si svečke za boljše vzdušje. Lahko uporabiš sveti les ali tvoje najljubše kadilo za prečiščevanje prostora. V toplo vodo dodaj morsko sol (cca 1 skodelica), eno žlico sode bikarbone (za mehčanje vode), ter poljubna eterična olja. Lahko dodaš tudi svoja zelišča, če jih imaš. Uživaj!

Avtor besedila in slike: Dejan Burgar

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI