Ali ni že skrajni čas, da se zbudim?

Naslednja zgodba ime mesto pred približno 2500 leti v Indiji, kmalu po razsvetljenju Siddharthe Gautame, ki je je imel sedaj naziv Buda, ail prebujeni…

Na cesti mimo njega je šel moški in bil osupel nad njegovim neverjetnim sijajem.

Z vso ponižnostjo in v spoštovanju pred njegovo prisotnostjo je moški vprašal:

“Ali si bog?”
“Ne,” je rekel Buda.

“Ste čarovnik?”
“Ne,” je rekel Buda.

“Ali si človek?”
“Ne,” je rekel Buda.

“Kaj pa si potem?”
Buda je odgovoril: “Buden sem.”

In to je zgodovinski pogovor, iz katerega izvira izraz buda. Ta pogovor med Budo in mimoidočim človekom je bil govorjen v sanskrtu. In sanskrtska beseda za prebujenega je buda. Tako je njegov odgovor temu človeku postal njegov zgodovinski naslov, po katerem je bil vedno znan.

 

Torej se morda sprašujete, česa smo budni, kaj to pomeni, da si buden ali prebujen? Buda je mislil na to, da smo vsi na poti prebujanja v resničnost. In realnost se nanaša na realnost praznine. In praznina se nanaša na neobstoj inherentnega aspekta sebe in vseh pojavov.

Niti Buda niti katero koli drugo bitje ni ustvarilo realnosti praznine. Praznina je od nekdaj bila in vedno bo. Težko si je predstavljati nekaj, kar nima ne začetka ali kraja.

Od neskončnega do neskončnega časa je praznina vedno bila in bo vedno najgloblja narava sebe in vseh pojavov.

Če boste še naprej spali v tej resničnosti, boste še naprej doživljali samsaro – vaše nenadzorovano ponavljajoče se ponovno rojstvo od nedavnih časov, z vso svojo negotovostjo, težavami in trpljenjem.

Če se prebudite v praznino sebe, boste za vedno osvobojeni samsare in kot arhat boste izkusili blaženost nirvane.

Če se prebudite v resničnost praznine sebe in vseh pojavov, ne boste izkusili niti samsare niti arhatove nirvane, ampak boste za vedno izkusili blaženo vsevedno stanje bude in brez truda spontano manifestirali nešteto oblik v dobrobit vsa čuteča bitja brez izjeme.

Zdaj, ko ste spoznali buddhadharmo, se vprašajte: “Ali ni že skrajni čas, da se zbudim?”

Ne glede na to, kdo ste ali kaj ste storili, nikoli ne podcenjujte svojega potenciala. Imate budovo naravo. Samo prebuditi se morate v realnost.

~ Chamtrul Rinpoche

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI