Lahko spremenite svojo DNK (s srčno koherenco) – strokovni članek HeartMath instituta

Heartmath inštitut v Boulder Creeku v Koloradu ZDA že od leta 1991 preučuje moč in vpliv človeškega srca na možgane in telo. To, kar so odkrili, je v nasprotju s tem, kar so nas šole, družine in družba učili verjeti.

Deoksiribonukleinska kislina/DNK v našem telesu že ob spočetju, skozi razvoj zarodka in ob rojstvu, vsebuje vse načrte o tem kdo smo, in navodila o tem kdo bomo. Na primer, v njej je zapis, da se bodo naše oči po rojstvu sčasoma spremenile iz modrih  v rjave, in da se bo naša dolžina telesa povečala iz 20 cm na 70 cm. Naš DNK usmerja tudi številne druge spremembe v življenju.

Mnogi ljudje so zmotno verjeli, da je DNK, s katerim smo rojeni, edini dejavnik, ki določa kdo smo in kaj bomo postali, vendar so znanstveniki že desetletja vedeli, da je ta genetski determinizem napačna teorija.

Copyright: Heartmath Institute

Področje epigenetike se nanaša na znanost, ki preučuje, kako na razvoj, delovanje in evolucijo bioloških sistemov vplivajo sile, ki delujejo zunaj zaporedja DNK, vključno z znotrajceličnimi, okoljskimi in energijskimi vplivi.

Znanstveniki so od petdesetih let prejšnjega stoletja sprejeli, da je epigenetski vpliv ključnega pomena v našem razvoju. Epi – grški izraz za “poleg” – združen z besedo genetika, v bistvu pomeni “nekaj več kot genetika”. Danes se “nekaj več” pogosto nanaša na naše okolje – kar pomeni, da naš genetski kod in okolje, v katerem se razvijamo, določata kdo in kaj smo.

Raziskovalci so s študijami pokazali, da epigenetika vključuje celo več kot DNK in kraje, v katerih živimo, podnebje okoli nas ter vse zasuke, zavoje in trde udarce našega življenja.

HeartMath meni, da so sestavni elementi modela kdo smo in kaj smo, lahko misli, občutki in nameni, ki jih imamo vsak dan. Raziskovalci HeartMath-a, po dveh desetletjih študij, pravijo, da vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer spoštovanje in ljubezen do nekoga ali jeza in tesnoba, za katere menimo, da lahko spremenijo rezultate DNK načrta vsakega posameznika.

Biolog matičnih celic in avtor uspešnic dr. Bruce Lipton pravi, da je pomembno razlikovati med genetskim determinizmom in epigenetiko.

“Razlika med tema dvema je velika, ker to osnovno prepričanje, imenovano genetski determinizem, dobesedno pomeni, da naše življenje, ki je opredeljeno kot naše fizične, fiziološke in čustvene vedenjske lastnosti, nadzira genetski kod,” je v intervjuju za spletno revijo Supezavest povedal Lipton. “Tovrstni sistem prepričanj prikazuje ljudi kot žrtve: če geni nadzorujejo našo življenjsko funkcijo, potem naše življenje nadzirajo stvari, ki jih ne moremo spremeniti. To vodi v viktimizacijo, da se bolezni, posebej tiste, ki se pojavljajo v družinah, širijo s prenosom genov, povezanih s temi lastnostmi. Laboratorijski dokazi kažejo, da to ni res.”

Stalna prehrana kvantnih hranil

“Ko imamo negativna čustva, kot so jeza, tesnoba, nenaklonjenost in sovraštvo, ali, ko imamo negativne misli, kot so “sovražim svoje delo”, “tega tako ali tako ne maram” ali “kdo misli, da je?”, doživljamo stres in naše zaloge energije se preusmerjajo,« pojasnjuje članek na spletnem mestu HMI. “To povzroči, da se del naših zalog energije, ki bi jih sicer uporabili za vzdrževanje, popravljanje in regeneracijo naših kompleksnih bioloških sistemov, namesto tega sooči s stresom, ki ga ustvarjajo te negativne misli in občutki.”

“Nasprotno,” nadaljuje članek, “ko aktiviramo moč svojega srca in imamo namerno iskrene občutke, kot so hvaležnost, skrb za drugega in ljubezen, dovolimo, da električna energija našega srca deluje namesto nas. Zavestna izbira osrednjega srčnega občutka, namesto negativnega, pomeni, da se namesto odtekanja energije in škode, ki jo stres povzroča v telesnih sistemih, prenavljamo duševno, fizično in čustveno. Pogosteje ko to počnemo, bolj se bomo lahko izognili stresu in odtekanju energije v prihodnosti. Pozitivni srčni občutki krepijo naš energetski sistem in negujejo telo na celični ravni. V HeartMath-u ta čustva imenujemo kvantna hranila. “

Preprosto povedano, to pomeni, da ko imamo slab dan, ko smo v težjih obdobjih, kot je soočanje z boleznijo ljubljene osebe ali spopadanje s finančnimi težavami, lahko dejansko, z namernim pozitivnim razmišljanjem in osredotočanjem na pozitivna čustva, vplivamo na svoje telo vse do celične ravni.

Spreminjanje DNK z namenom

Moč namernih misli in čustev podpira teorijo Inštituta HeartMath. V študiji so raziskovalci preizkusili to idejo in dokazali njeno resničnost.

Raziskovalci HeartMath so šli tako daleč, da so pokazali, da lahko na fizične vidike verig DNK vpliva človeški namen. Članek, Modulacija konformacije DNK s srčnim namenom-McCraty, Atkinson, Tomasino, 2003-opisuje poskuse in dosežene rezultate.

Na primer, posameznik, ki je imel tri vzorce DNK, je bil s pomočjo HeartMath tehnike, ki uporablja srčno dihanje in namerna pozitivna čustva, usmerjen k ustvarjanju srčne povezanosti – ugodnega stanja duševnega, čustvenega in fizičnega ravnovesja in harmonije. Posameznik je po navodilih uspel namerno in istočasno odviti dva vzorca DNK v različnem obsegu, tretjega pa pustiti nespremenjenega.

“Rezultati tega eksperimenta ponujajo dokaze, ki podpirajo hipotezo, da je mogoče vidike molekule DNA spremeniti z namero,” navaja članek. “Podatki kažejo, da imajo posamezniki, ko so v srčnem, ljubečem stanju in v bolj skladnem načinu fiziološkega delovanja, večjo sposobnost spreminjanja konformacije DNK.

“Posamezniki, ki so sposobni ustvariti visoko razmerje srčne koherentnosti, so lahko spremenili konformacijo DNK glede na svoj namen. … Udeleženci kontrolne skupine so pokazali nizko razmerje srčne koherentnosti in niso mogli namerno spremeniti konformacije DNK.

Srčna inteligenca, faktor združevanja

Vpliv ali nadzor posameznikov na njihovo DNK – kdo in kaj so in kaj bodo postali – dodatno osvetljuje teorija o srčni inteligenci ustanovitelja HeartMath-a Doca Childrea. Childre domneva, da se med DNK v celicah in višje dimenzionalnimi strukturami – višjim jazom ali duhom – pojavi »energetska povezava ali sklop informacij«.

Doc Childre v svoji objavi piše: “Srce služi kot ključna dostopna točka, prek katere se informacije, ki izvirajo iz struktur višjih dimenzij, povežejo s fizičnim človeškim sistemom (vključno z DNK), in da stanja srčne povezanosti, ki nastanejo zaradi doživljanja iskrenih, pozitivnih čustev, povečajo to povezavo. ”

Srce, ki ustvarja veliko močnejše elektromagnetno polje od možganov, zagotavlja energetsko polje, ki povezuje strukture višjih dimenzij in številne sisteme telesa ter njegovo DNK.

Childrejeva teorija srčne inteligence temelji tem, da so “posamezniki, ki so sposobni ohraniti stanje srčne koherentnosti, povečali povezavo z višje dimenzionalnimi strukturami in so na ta način lahko povzročili spremembe v DNK.”

 

Na delavnicah PREBUJANJE RAZSVETLJENEGA SRCA se vračamo v Mali prostor srca.

Vsi imamo spomin o tem mestu in intuitivno “vemo”, kaj je to. Je neskončna inteligenca, vir neomejene energije, rezervoar tako imenovanih “preteklih” in bodočih izkušenj in znanja. Je prostor, kjer smo vsi Eno. Je povezava z zavestjo Enosti, z Bogom in z vsem, kar je. V Malem prostoru srca je tista točka kreacije, iz katere vse izhaja. V Malem prostoru Srca sem Jaz Ti in Ti si Jaz.

Hvala, ker ste prebrali ta članek.

Če vas zanima več o Malemu prostoru srca, si lahko preberete v knjigi Živeti v Srcu ali obiščete delavnico Prebujanje razsvetljenega srca, ki jo v Sloveniji vodi Lu Ka.

Lu Ka je licencirani učitelj Šole spominjanja (Drunvalo Melchizedek), ustanovitelj Shamanic Heart Healing, Sacred Geometry of the Heart in licencirani Heartmath Coach & Trainer.

Članek v originalni angleški verziji lahko najdete tukaj: https://www.heartmath.org/articles-of-the-heart/personal-development/you-can-change-your-dna/
Nekaj izdelkov s selenitnim srcem v naši trgovinici:

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI