Najbolj “nevarno” besedilo za naš ego

Eno najbolj nevarnih učenj za vaš ego je nedvomno Avadhuta Gita. “Nitigasana” so besedila, ki jih odkrijete na robu, med ali po razsvetljenju. Obstaja veliko takšnih napadov, kot so Avadhuta Gita, Ashtavakra Gita, Mundaka Punisher, Tripura Rahasya, Yoga Vasishta in ti spisi so običajno namenjeni tistim, ki so že precej napredovali na duhovni poti.

V Avadhuta Giti je veliko čudovitih verzov. Eden od njih je verz, ki govori o naravi delitve in tudi nedelitve. “Resnično, samo Atman obstaja in v njem ni ne delitve ne nedelitve. Zdi se mi zmedeno trditi, da Atman obstaja ali da Atman ne obstaja. “

Lahko bi rekli tudi: “Obstaja samo Ena zavest, ki je deljena in nedeljena obenem.”

Tako kot večina verzov v Avadhuta Giti, gre tu za klasični nasvet o nedualizmu. V prvi vrstici vidimo poudarek na ohranjanju uma na naravi samega sebe, nediferencirane zavesti, ki jo imenujemo Atman v sanskrtu, kar je enako z Brahmanom v končni resničnosti. Iz tega mesta, ko prebivamo v tej nediferencirani zavesti, ne obstajajo ne delitve ne nedelitve. To ni filozofski spor, ne obstaja niti eno niti drugo in to je eden od temeljnih vidikov razumevanja narave vašega resničnega jaza.

V sodobnem času se veliko ljudi oklepa svoje identitete, kot da je to znak časti. Prenašamo svojo vero, raso, spol, nogometno ekipo ali karkoli drugega, kar nas opredeljuje kot edinstvene in drugačne od drugih, a na koncu smo vsi ena zavest. Diferencirana zavest je tisto, kar privede do iluzije, ki jo imenujejo Jiva, osebnostni sistem, ego. Ko prebivamo v tem, smo ločeni od končne resničnosti Brahmana in to je iluzija same identitete. Če se oklepate teh vidikov, ste v obliki hipnoze, saj verjamete, da ste ločeni od resničnosti in se oklepate stvari, ki opredeljujejo vašo identiteto kot nekaj edinstvenega in drugačnega ali vas na nek način povezujejo z neko določeno skupino.

Ta način razmišljanja lahko vodi do občutkov ločenosti in omejenosti ter omejuje našo sposobnost dojemanja celote, ki smo del nje. Če se zavedamo, da smo v resnici del univerzalne zavesti in da smo vsi povezani na nek način, se lahko osvobodimo te hipnoze in se odpremo novim izkušnjam in perspektivam.

Zato je pomembno, da se zavedamo, da so naše identitete in pripadnosti le delček celote, ki jo tvorimo, in da se lahko osvobodimo omejujočih vzorcev razmišljanja in delovanja. Sprejemanje in razumevanje drugih, ki se morda razlikujejo od nas, nam lahko pomaga, da se odpremo novim možnostim in izkušnjam, ki nas bogatijo in nam omogočajo rast in razvoj.

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI