Šamanski pogled na zdravljenje po narcistični zlorabi

 

Vsak izmed nas se je že kdaj v življenju srečal z osebo, ki je do neke mere izražala simptome . Narcistična osebnostna motnja se izraža v pretiranem občutku lastne pomembnosti, globoke potrebe po občudovanju in pomanjkanju empatije. Poznamo več tipov narcisoidne osebnostne motnje, v osnovi pa jih lahko razdelimo na dva: Odkrit narcis se odkrito vede večvredno in razvrednoti druge osebe okoli sebe. V očeh drugih je zaznan kot ukazovalen, nečimrn, manipulativen ali celo karizmatičen. Ljudje s prikritim tipom narcistične osebnostne motnje so navzven dojeti kot skromni in manj uspešni ljudje, vendar so v sebi prav tako obsedeni s grandioznimi fantazijami in strahom pred ranljivostjo. Sebe pogosto izražajo, kot osebo, ki je preobčutljiva za ta svet. Njihova obramba se kaže v obliki velikodušnosti in požrtvovalnosti, ki sega vse do samožrtvovanja. Zelo radi pomagajo drugim, seveda pa za to (prikrito) pričakujejo občudovanje in poseben položaj.

Kadar se z osebami s takšno motnjo osebnosti srečamo le »na daleč« oz.  nimamo z osebo tesnega stika le to ni problematično, saj lahko kar hitro misli in svojo energijo postavimo nazaj v svoje polje. Zelo velika in težka preizkušnja pa se pojavi, ko imamo s takšno osebo intimen odnos, pa naj bo to naš starš, partner, prijatelj ali kakršna koli druga oblika odnosa v katerem nam je na določenem zavednem ali nezavednem nivoju pomembno kako nas ta oseba dojema.

Vsi, ki smo že kadarkoli doživeli vpletenost z osebo, ki ima narcistično motnjo osebnosti vemo, kako težek, boleč in zahteven je proces zdravljenja in okrevanja po zaključku tovrstnega odnosa. Ko postaneš »žrtev« zanikanja resničnosti, neprestanega nespoštovanja postavljenih osebnih mej in tako imenovanega gaslighting-a (sistematična čustvena zloraba, s katero se »žrtvi« uniči sistem prepričanj in njen občutek za stvarnost. Pojavi se dvom vase, izgubi se občutek za realnost in »žrtev« se začne spraševati kaj je narobe z njo.) nam lahko tovrstne manipulacije skozi daljše obdobje povzročijo močne čustvene travme, kot tudi dvome vase in lastno percepcijo. Po tovrstni travmi, ko so osnovna pravila civilnega dialoga in spoštovanja naše notranje psihične in čustvene suverenosti zavržena, je zelo enostavno začeti verjeti, da so naše potrebe nepomembne in posledično, da smo tudi mi sami nepomembni.

V času okrevanja se po navadi obrnemo na tradicionalne terapevtske pristope, ki pa v večini zajamejo le čustveno in mentalno telo ter izpustijo naše dušno telo, ki je v procesu tovrstne zlorabe bilo najbolj oškodovano. V ta namen bomo v nadaljevanju pogledali problem narcistične zlorabe s šamanskim pogledom, kako se proces odvija, kakšna je osnovna motivacija narcisa in zakaj so nekateri ljudje bolj ranljivi, da postanejo žrtve.

Motivacija osebe z narcisoidno osebnostno motnjo

Najprej poskusimo razumeti kaj želi narcisoidna oseba doseči s svojim vedenjem. Iz vidika šamanizma je glavna motivacija narcisoidne osebe hranjenje z življenjsko energijo drugih ljudi, pri čemer je njena glavna strategija najti čustvene rane izbrane osebe, jih napasti in s tem odpreti energetske luknje v energetskem polju osebe, kar mu omogoči stali vir »hrane«. »Zdravi« ljudje svojo duhovno in energetsko hrano dobivajo iz povezave z izvorom, stvariteljem in Materjo Zemljo. Prav tako je v medsebojnih zdravih odnosih  pretok energije med dvema osebama enakovreden in izmeničen. Seveda se zgodi v določenih primerih, da ena oseba potrebuje več podpore zaradi različnih razlogov in zato začasno teče energija bolj enosmerno, vendar je za uspešen in zdrav odnos potreben enak pretok energije.

V odnosu z narcisom ali sociopatom temu ni tako. Narcis bo vztrajal, da energija teče skoraj izključno k njemu ali njej. Kadar energija izvira iz njega je z namenom, da bi od izbrane osebe pritegnil in zajel še več energije. Če oz. ko iz strani narcisa izbrana oseba postavi mejo in s tem omeji njegov vir hrane, bo narcis uporabil bolj agresivno ali nenavadno vedenje, saj to globoko ogroža njegovo čustveno preživetje. Narcis bo v tem primeru poskušal prebiti meje izbrane osebe in ustvariti situacijo s katero bo negativna pozornost usmerjena nazaj k njemu. Spomnimo se, da je za narcisa glavni cilj zagotoviti svoj energetski vir hrane in negativna pozornost je enako učinkovita pri izpolnjevanju te potrebe kot pozitivna pozornost. Najbolj prezira to, da bi bil marginaliziran in prezrt. Osebe z narcisoidno osebnostno motnjo so tako obupani po energiji, da se tudi hranijo z življenjsko energijo lastnih otrok. Takšni otroci imajo pogosto anksiozne motnje in ali PTSP kasneje v življenje. Narcizem in narcistična zloraba sta naučena vedenja; prenašajo se iz generacije v generacijo, od starša do otroka. Otrok se od starša nauči, da hranjenje z življenjsko energijo drugih ljudi izpolni njihove čustvene potrebe za preživetje. Ko se otrok strinja (običajno nezavedno) s tem vzorcem, to močno vpliva na njegovo prihodnje vedenje. Vendar ni rečeno, da bo otrok, ki je imel enega izmed staršev narcisa tudi sam narcis. Lahko se zgodi, da bo postal zadržana oseba, ki ima težave s izražanjem lastnih potreb in postavljanjem mej in bo z namenom, da le to pozdravi in postane energetsko cel kasneje v odraslem obdobju, nezavedno izbral za partnerski ali prijateljski odnos osebo z narcisoidno motnjo.

Dinamika v odnosu med narcisom in izbrano osebo

Zavedati se je potrebno, da je za spostavitev odnosa potrebno zavestno ali nezavestno dovoljenje obeh oseb, ki sodelujeta v odnosu. Narcisoidna oseba bo za pridobivanje hrane izbrala osebe, ki so empatične, dobrosrčne, velikodušne, se razdajajo, s težavo postavljajo zdrave meje in podobno. Oseba, ki pride v stik s narcisoidno osebno v večini že v začetku odnosa čuti, da nekaj ni naravnano, vendar zelo težko določi kaj to je, saj je na zunaj vse videti več kot popolno. V večini bo za te občutke krivila sebe in svoje rane ter ne bo občutka ne naravnanosti prepisovala narcisu. Namreč, ker so mojstri prevar se bodo narcisi pogosto izdajali za žrtve med tem, ko dejansko sami izvajajo zlorabo. Če narcis dobi želeno količino “energetske hrane” od svoje izbrane osebe prostovoljno (empat je sprejel svojo vlogo rešitelja in narcisovo vlogo žrtve); potem lahko življenje poteka relativno gladko, čeprav na zelo neuravnotežen način, pri čemer je izbrana oseba čez čas izčrpana zaradi odtekanja življenjske energije.

Prej ali slej izbrana oseba ugotovi, da je tovrstna dinamika nevzdržna, ker je preveč izčrpavajoča, in poskuša postaviti mejo. Skoraj takoj potem, ko oseba postavi mejo bo narcis reagiral (pogosto agresivno in besno). Ker je narcisi natančno opazoval osebo že od začetka njunega odnosa, bo imel jasen profil empatovih predhodnih ran in občutljivih točk. In prav tukaj bo narcis udaril v globoke družinske izvirne rane z namero prepričati in zmanipulirati izbrano osebo, da bo le ta verjela, da je zaradi družinskih izvornih ran ona globoko pokvarjena in zato kriva oseba v njuni dinamiki. Narcisi namreč še posebej ciljajo na močno občutljive točke in rane z namenom, da prisilijo ujeto čustveno energijo v teh ranah, da priplava na površje. Ko se ta energija sprosti iz teh ran, bodisi v jezi, solzah ali oboje, to predstavlja ogromen vir hrane narcisa in tudi potrditev, da je pomembna oseba. Ne pozabimo, da je za narcisa negativna pozornost boljša, kot nobena pozornost, ravno tako, kot je za lačno osebo slaba hrana boljša kot nobena hrana.

Kraja duše

Po uspešnem začetnem udarcu se odpre energetska luknja v polju izbrane oseba. V to energetsko luknjo bo narcis pritrdil »psihične lovke« in vstavil sesalnike s katerimi bo potegnil energijo od osebe do sebe. Ko so te lovke vstavljene globoko v ranah izbrane osebe, gaslighting in poniževanje izbrane osebe služijo dvojnemu namenu, ustvarjanju dodatne škode in s tem osvoboditvi več čustvene energije in povzročanju zmede in odzemljevanju izbrane osebe, da se le ta ne zaveda travme, ki se dogaja. V šamanskem jeziku se ta dinamika imenuje »kraja duše« in je drugačna od izgube duše. Izguba duše se zgodi kot posledica travmatičnega dogodka, pri kraji duše pa gre za namerno (zavestno ali podzavestno) jemanje življenjske energije ali delčkov duše druge osebe.

Pot zdravljenja

Ko nastane globoka povezava med narcisom in izbrano osebno na energetski ravni je potrebno močno prizadevanje za odstranitev »psihičnih lovk«. Prvi korak na poti k svobodi je razumevanje dinamike, ki je opisana zgoraj. Drugi korak je sprememba te dinamike, da se lovke lahko odstranijo, povrnitev duhovne suverenosti in vzpostavitev razdalje med osebo in narcisom, da se dinamika ne ponovi.

Pri šamanskem zdravljenju se za ta namen uporablja kombinacije šamanskih tehnik zdravljenja, ki učinkovito podprejo proces okrevanja in omogočijo osebi pridobiti nazaj svojo moč.

Ekstrakcija: Takoj in brezpogojno pretrgamo vse nezdrave energetske in fizične povezave z narcisoidno osebo in ne sodelujemo v situacijah in vedenjih, ki bi jim omogočale ponovno spostavitev teh vezi. Odstranimo tudi vse vdore v energetsko polje osebe in »psihične lovke«.

Odkritje, zavedanje in zavrnitev starih dogovorov: na neki ravni, pogosto nezavedno, je oseba dovolila in se strinjala z dinamiko narcistične zlorabe in njegovem sesanju energije. Tukaj leži odgovornost osebe za nastalo situacijo in del dinamike, ki jo mora sprejeti, da bi lahko ozdravela ter da v prihodnje ta oseba ne bo več vstopala v podobne odnose.

Pogosto so ti osnovni dogovori, ki dovoljujejo in sprejemajo narcistično vedenje, oblikovani v našem otroštvu. Otrok ima omejeno izbiro glede situacije v kateri se znajde s staršem, ki ga zlorablja na čustvenem, energetskem ali in fizičnem nivoju. Zelo pogosto se zgodi, da bo otrok nezavedno podaril svoje lastne dele duše in sprejel nezdrave dogovore, da bi ohranil mir, poskusil zadovoljiti svoje čustvene potrebe ali zgolj preživeti v čustveno in psihično nezdravem okolju. Čez čas se ti dogovori sklenjeni v otroštvo tako močno vsidrajo v našo podzavest, da se jih pogosto v vsakdanjem življenju ne zavedamo. Kljub temu, da se jih ne zavedamo pa ti dogovori omogočajo, da se lahko narcis energetsko pritrdi in hrani z izbrano osebo. Zato je izredno pomemben korak pri zdravljenju zavedanje tovrstnih dogovorov, ki osebo naredi ranljivo za narcistično zlorabo in odkritje izvora tega dogovora z namenom, da se le ta odstrani.

Povrnitev delčkov duše: povrniti je potrebno vse izgubljene delčke duše tako iz časa, ko je bil sklenjen prvotni dogovor, kot tudi vse delčke duše, ki jih drži narcistična oseba. Dodatno se lahko zgodi, da se je več delčkov duše pripravljeno vrniti, ki niso nujno vezani na primarno travmo ali izkušnjo z narcisoidnim odnosom in so lahko posledica drugih odnosov in/ali izkušenj.

Sprejetje novega dogovora: izredno pomembno je sprejetje novega dogovora, ki nam bo služil kot zaščita pred ponavljanjem vzorca v odnosih in zamenjal star dogovor, ki nas je naredil ranljive. Na primer, star dogovor, ki nas je prisilil, da sodelujemo v odnosu z narcisoidno osebo bi lahko bila: »svojo suverenost zamenjam za občutek varnosti in sprejetosti«. Ta dogovor bi lahko zamenjali z novim, ki bi bil: » Sprejemam in ohranjam svojo luč in resnico ter zaupam, da bodo vse moje potrebe izpolnjene v pravem odnosu.«. Sprejetje novega dogovora pogosto ni mogoče dokler ne povrnemo izgubljenih delčkov duše.

Zaključek zdravljenja in povrnitev živali moči: bistveni zadnji korak v procesu šamanskega zdravljenja, je zaključek zdravljenja, s katerim se zagotovi, da je sprememba trajna in ne le začasna. Včasih je pred tem potrebna tudi povrnitev živali moči, ki še dodatno omogoči osebi, da vstopi v svojo moč in da zaščito za vračajoče delčke duše in nov dogovor.

ZAKLJUČEK

Narcistična zloraba lahko povzroči izjemno škodo. Pogosto je s tovrstno izkušnjo povezanih veliko delcev izgubljene duše iz različnih življenjskih situacij, kot tudi več različnih dogovorov. Okrevanje vključuje tako zdravljenje travm, kot tudi spremembo vzorcev do te mere, da je oseba sposobna jasno in brez zadržkov postaviti in držati osebne meje. Pravo in celostno zdravljenje zajema osvoboditev zapletene in tesno prepletene mreže prevar in samo-pretvarjanja, ki pogosto izhaja iz globokih otroških ran in jih nagovarja. Nujno pa je prepoznati, da je proces zdravljenja proces, kar pomeni, da traja več časa in da nam tehnike šamanskega zdravljenja služijo le kot moč in podpora na tej poti.

 

Avtor: Anja

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI