Čarobni svet kristalnih posod: zgodovina, uporaba, izdelava in koristi

Zgodovina kristalnih posod

Kristalne posode, pogosto povezane z zvočnim zdravljenjem in meditacijskimi praksami, imajo zgodovino, ki je tako starodavna kot sodobna. Zgodovinsko gledano, zvočno zdravljenje z inštrumenti, kot so pojoče posode, sega tisoče let nazaj v starodavne civilizacije, kot so Tibet, Nepal in Indija. Te kulture so uporabljale kovinske pojoče posode, predvsem iz brona ali mešanice kovin, za meditacijo, zdravljenje in duhovne obrede.

Sodobne kristalne pojoče posode so se pojavile konec 20. stoletja. Njihov razvoj je povezan z napredkom v tehnologiji in proizvodnji, zlasti na področju proizvodnje visoko čistega kristala kamene strele. Sprva so bile posode ustvarjene za industrijske namene v polprevodniški industriji, vendar so bile njihove edinstvene tonske lastnosti kmalu prepoznane za potencial v zvočnem zdravljenju.

Uporaba kristalnih posod

Kristalne posode se večinoma uporabljajo pri zvočnem zdravljenju, meditaciji in duhovnih praksah. Njihovi čisti toni in harmonične frekvence naj bi omogočali globoko sprostitev, mentalno jasnost in čustveno zdravljenje. Tukaj so nekatere pogoste uporabe:

 1. Zvočno zdravljenje: Praktiki uporabljajo kristalne posode za ustvarjanje resonančnih zvokov, ki naj bi usklajevali in uravnotežali energijske centre telesa ali čakre. Vsaka posoda je običajno uglašena na določen glasbeni ton, ki ustreza določeni čakri.
 2. Meditacija: Pomirjujoči zvoki kristalnih posod lahko izboljšajo meditativne prakse, saj pomagajo posameznikom doseči globlja stanja zavesti in sprostitve.
 3. Terapevtske prakse: V terapevtskih kontekstih zvočni zdravilci uporabljajo kristalne posode, da pomagajo strankam sprostiti čustvene blokade in stres.
 4. Duhovne prakse: Mnogi duhovni praktiki vključujejo kristalne sklede v rituale in ceremonije, pri čemer uporabljajo njihove zvoke za ustvarjanje svetega prostora in povečanja intenzitete duhovnih izkušenj.

Kristale posode so v večini uglašene na frekvenco 432 Hz. 432 Hz je naravna “višina tona” vesolja. Ta ton je prepleten v naravi, v matematiki, v planetarnih orbitah in  v celotnem vesolju.

Glasbena lestvica “C D E F G A B” pa je povezana z našimi čakrami:

 • C: 1. – korenska čakra
 • D: 2. – sakralna čakra
 • E: 3. – čakra solarnega pleksusa
 • F: 4. – srčna čakra
 • G: 5. – grlena čakra
 • A: 6. – čakra tretjega očesa
 • B: 7. – kronska čakra

Izdelava kristalnih posod

Proces izdelave kristalnih posod vključuje več natančnih korakov, da se zagotovi čistost in kakovost končnega izdelka. Tukaj je kratek pregled:

 1. Izbira kristala: Kot surovina so izbrani visokokakovostni kristali. Čistost kristala je ključna za proizvodnjo čistih, resonančnih tonov.
 2. Taljenje in oblikovanje: Kristal se stopi pri izredno visokih temperaturah (nad 2200°C) in nato oblikuje v skledaste oblike z uporabo centrifugalne sile. Ta proces zagotavlja enakomerno debelino in strukturo.
 3. Hlajenje in dodelava: Ko so oblikovane, se posode počasi hladijo, da se izognejo notranjim napetostim in morebitnemu pokanju. Po hlajenju se polirajo in včasih uglašujejo na določene glasbene tone.
 4. Kontrola kakovosti: Vsaka posoda gre skozi stroge preglede kakovosti, da se zagotovi, da izpolnjuje želene tonske standarde in strukturno celovitost.

Koristi uporabe kristalnih posod

Uporaba kristalnih posod ponuja številne koristi, tako fiziološke kot psihološke. Tukaj je nekaj ključnih prednosti:

 1. Zmanjšanje stresa: Harmonični zvoki kristalnih posod lahko povzročijo stanje globoke sprostitve, zmanjšajo stres in spodbujajo občutek miru.
 2. Izboljšanje spanja: Redna izpostavljenost pomirjujočim zvokom kristalnih posod lahko pomaga izboljšati kakovost spanja s pomirjanjem uma in telesa pred spanjem.
 3. Izboljšana meditacija: Toni kristalnih skled lahko poglobijo meditativne prakse, saj pomagajo doseči bolj globoka stanja zavesti in pozornosti.
 4. Uravnoteženje čaker: Vsaka kristalna posoda je pogosto uglašena na specifično frekvenco oz. noto, ki ustreza določeni čakri. Uporaba teh skled lahko pomaga uravnotežiti in uskladiti energijske centre telesa.
 5. Čustveno zdravljenje: Vibracije, ki jih proizvajajo kristalne posode, lahko pomagajo sprostiti čustvene blokade, kar spodbuja čustveno dobro počutje in zdravljenje.
 6. Olajšanje bolečin: Nekatere študije nakazujejo, da lahko zvočna terapija, vključno z uporabo kristalnih posod, pomaga pri lajšanju bolečin z zmanjševanjem mišične napetosti in spodbujanjem sprostitve.

Kristalne posode so fascinantna kombinacija starodavnih zvočnih zdravilnih tradicij in sodobne proizvodne tehnologije. Njihova edinstvena sposobnost ustvarjanja čistih, resonančnih tonov jih naredi neprecenljiva orodja za meditacijo, terapijo in duhovne prakse. Ne glede na to, ali se uporabljajo za osebno sprostitev ali profesionalne terapevtske pristope, so koristi kristalnih skled globoke in ponujajo pot do povečanja dobrega počutja in duhovne harmonije.

Kristale posode lahko najdete tudi v naši trgovini: https://www.visja-vibracija.si/oznaka-izdelka/kristalne-sklede/

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI