(Ded Moroz): Dobri stari (in tudi strogi) Dedek Mraz

Ded Moroz je slovanski lik, podoben Božičku, Dedku Mrazu in Miklavžu. Njegovo ime pomeni “Starček Mraz” ali “Ded Mraz”. Dedek Mraz je podoben Božičku, vendar ga pogosto prikazujejo v modrem s snežinkami, s palico čarovnika in nenavadno s spremljevalko – svojo vnukinjo Snegurochko, Snežno Devico.

Dedek Mraz in Snegurochka potujeta po podeželju ter obdarujeta otroke, sprva okoli božičnega časa. Vendar pa je z vzponom komunistične Rusije božič, verski praznik, močno odobraval. Dedek Mraz je bil v očeh komunističnih voditeljev zaznan kot neke vrste otroški bog. Zaradi tega nista Dedek Mraz in Snegurochka več praznovala božiča, temveč se je običaj spremenil v praznovanje novega leta, svetovnega praznika. Od takrat Dedek Mraz in Snegurochka otrokom puščata darila na noč pred novoletnim dnem, da jih najdejo zjutraj.

Dedek Mraz izvira iz slovanske mitologije, nastal iz Morozka, zimskega čarovnika, duha in kovača. Morozko, sin Velesa (boga smrti in podzemlja) in Mare (čarovniške boginje, ki vlada nad letnimi časi), je personificiral zimo in imel sposobnost zmrzovanja vode s svojim zimskim kovaštvom. Stari slovanski pogani so darovali Morozku, da bi obvarovali pridelke in spodbudili blažjo zimo.

V nasprotju z večino podob Božička, Dedek Mraz nima spremljevalca, podobnega Krampusu. V sebi združuje oba arhetipa – dobrotljivost in jezo zimskega časa. Dedek Mraz nagrajuje tiste z dobrosrčnostjo, ki spoštujejo zemljo in njene duhove, kaznuje pa tiste, ki so leni ali kruti, pri čemer se kazen lahko razteza od pozebe pridelkov do zamrzovanja ljudi ali ugrabljanja otrok, da bi postali njegovi sužnji. Šele s komercializacijo praznikov je dedek mraz obdržal le dobrotljivi aspekt. Predstavlja tudi del narave, ki je potreben za introspekcijo in za pripravo zemlje za pomlad.

Več vsebin

Naroči se na e-novice

Prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

Kje nas najdete?

Naša fizična trgovina in razstava v Ljubljani sta odprti od PONEDELJKA do SOBOTE med 11-19h, ob nedeljah in praznikih prazniki zaprto. Prostore pa je možno najeti za dogodke kadarkoli.

prijavite se na naše tedenske in mesečne novice in ugodnosti

MOO SI